Semifreddo z bezami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Deser o lekkiej konsystencji, posmaku śmietany i letnich owoców.Przypomina lody, ale robi się go łatwiej i szybciej .

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
    2 jajka
    ½ szklanka cukru
    Szczypta soli
    20 g małe bezy
    200g jagód, malin, borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Semifreddo z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka delikatnie myjemy i wyparzamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę ubijamy.
    2. Zamykany pojemnik wykładamy folią spożywczą. Do żółtek dodajemy śmietanę oraz białka. Delikatnie i powoli mieszamy, aby konsystencja masy pozostała puszysta. Połowę deseru przekładamy do wyłożonego folią pojemnika układamy bezy i zalewamy resztą deseru. Chłodzimy w zamrażalniku ok 4 godziny.
    3. Owoce (u mnie :jagody, maliny, borówki) miksujemy z łyżeczką cukru, przepuszczamy przez sitko.
    4. Gotowy deser kroimy na grube plastry, polewamy sokiem z owoców i dekorujemy bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować