Semifreddo choco z wanilią i orzechami

0 (0 ocen)

To moje pierwsze semifreddo ale nie ostatnie:) wspaniały deser do którego nie trzeba maszynki do lodów. Polecam i zapraszam:))

Składniki:

  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
    5 łyżek cukru z wanilią,przepis w moich zbiorach
    300 g śmietany 30%
    3 jajka
    szczypta soli
    45 g ciastek neo lub oreo
    2 garści orzechów laskowych łuskanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Semifreddo choco z wanilią i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladę rozpuścić 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
  • jajka utrzeć 2. Jajka umyć i sparzyć. Z 2 jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na jasny krem z 3 łyżkami cukru z wanilią.
  • dodać czekoladę 3. Stopniowo dodawać czekoladę i mieszać ( mikserem na średnich obrotach). Dodać całe jajko i dobrze wmieszać je w masę żółtkowo-czekoladową. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Dodawać do masy żółtkowo-czekoladowej i delikatnie ją wmieszać.
  • dodać śmietanę 4. Śmietanę ubić z resztą cukru. Stopniowo dodawać do masy jajeczno-czekoladowej i delikatnie mieszać.
  • dodać ciastka i orzechy 5. Ciasteczka pokruszyć i dodać do masy. Następnie dodać orzechy i całość ponownie po raz ostatni wymieszać
  • wylać do foremek 6. Foremkę wyłożyć folią spożywczą ( musi zwisać po bokach). Wylać masę i odłożyć do lodówki do zamrożenia. Ja trzymałam około 8 godzin. Na pół godziny przed podaniem wstawić do lodówki aby deser lekko się rozmroził.

Porady

Ja podałam z kwaskowatymi truskawkami dla złamania słodyczy semifreddo. Można przygotować jakiś sos ale osobiście uważam,że deser jest tak dobry,że doskonale broni się bez żadnych dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować