Selery zapiekane z mięsno-jogurtowym farszem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Mój eksperyment kulinarny, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Pieczone selery z farszem na bazie mielonej szynki wieprzowej, mozzarelli i jogurtu z nutą curry. Po prostu pyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    -3 duże selery korzeniowe
    -200 g jogurtu naturalnego
    -0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -2 kule mozzarelli

    Składniki robocze:
    -2 łyżki curry
    -1 łyżeczka papryki ostrej
    -sól i pieprz do smaku
    -olej do smażenia

    Dekoracja:
    -gałązki świeżego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane Szynki

Selery zapiekane z mięsno-jogurtowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Selery (ze skórką) gotujemy na półmiękko w osolonym jedną łyżką soli wrzątku (gotować je około 30-40 minut). Studzimy, przekrawamy na połowy i wydrążamy środki.
  • 2 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, dodajemy paprykę ostrą oraz curry. Dokładnie mieszamy, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę środki selera, chwilę podsmażamy. Wlewamy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem według uznania, mieszamy dokładnie, studzimy farsz. Do ostudzonego farszu dodajemy startą jedną kulę mozzarelli i dokładnie mieszamy.
  • 3 3. Środek selerów wypełniamy farszem. Na wierzchu układamy pokrojoną na kawałki kolejną kulę mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na blasze wyłożonej folią aluminiową. Dekorujemy porwanym koperkiem.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować