Mój eksperyment kulinarny, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Pieczone selery z farszem na bazie mielonej szynki wieprzowej, mozzarelli i jogurtu z nutą curry. Po prostu pyszne.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu A:
-3 duże selery korzeniowe
-200 g jogurtu naturalnego
-0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
Składnik podstawowy dodatkowy:
-2 kule mozzarelli
Składniki robocze:
-2 łyżki curry
-1 łyżeczka papryki ostrej
-sól i pieprz do smaku
-olej do smażenia
Selery zapiekane z mięsno-jogurtowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selery (ze skórką) gotujemy na półmiękko w osolonym jedną łyżką soli wrzątku (gotować je około 30-40 minut). Studzimy, przekrawamy na połowy i wydrążamy środki.
2.Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, dodajemy paprykę ostrą oraz curry. Dokładnie mieszamy, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę środki selera, chwilę podsmażamy. Wlewamy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem według uznania, mieszamy dokładnie, studzimy farsz. Do ostudzonego farszu dodajemy startą jedną kulę mozzarelli i dokładnie mieszamy.
3.Środek selerów wypełniamy farszem. Na wierzchu układamy pokrojoną na kawałki kolejną kulę mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na blasze wyłożonej folią aluminiową. Dekorujemy porwanym koperkiem.Smacznego!
Komentarze