Znakomite danie, taka " ryba po grecku " dla ubogich i wegetarian. Gorąco polecam.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
seler 530 g
por 85 g
marchew 240 g
pietruszka 150 g
1 cebula
Koncentrat pomidorowy 90
olej 2 łyżki
sól, pieprz ew. cukier
przyprawa tandoori masala
ciepła woda około 1/2 szklanki
Seler po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler obieramy, kroimy z niego 4 plastry o grubości około 1 centymetra. Pokrojony seler obtaczamy z przyprawie tandoori masala , przyprawiamy pieprzem i solą.
Tak przygotowany seler smażymy z obu stron z 1 łyżką oleju.
Zdejmujemy z patelni.
Resztę warzyw obieramy i razem z pozostałym selerem kroimy w drobniutką kostkę, lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pora oczywiście kroimy w paski.
Warzywa przesmażamy na patelni po selerze dodając 1 łyżkę oleju.
Warzywa często mieszamy, w trakcie dolewamy ciepłą wodę i koncentrat. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Pod koniec na jakieś 4 minuty wkładamy kotlety z selera i podduszamy je razem z warzywami.
Podajemy kotlet z selera i porcję warzyw.
Komentarze