Seler naciowy duszony na maśle.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Seler naciowy w wersji wegetariańskiego dania głównego lub dodatku do dania głównego.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 seler naciowy
    1 łyżka masła klarowanego
    1 łyżka miodu
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki octu winnego
    4 suszone pomidory w zalewie
    100 g sera feta
    200 ml kaszy pęczak
    natka pietruszki
    sól, pieprz – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Seler naciowy duszony na maśle. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler naciowy umyć i odciąć wszystkie łodygi, każdą łodygę pokroić na 1,5 cm kawałki.
    Na dużej patelni roztopić masło, wyłożyć przygotowany wcześniej seler, zmniejszyć moc palnika i smażyć seler naciowy bez przykrycia, ok. 15 min. W trakcie smażenia kilkakrotnie zamieszać.
    Po 15 minutach na patelnię dodać płaską łyżkę płynnego miodu, 2 łyżki octu winnego, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone suszone pomidory odsączone z zalewy. Całość wymieszać i smażyć jeszcze 3 minuty.
    W międzyczasie posiekać pietruszkę, pokroić fetę i ugotować kaszę pęczak wg przepisu na opakowaniu.
    Gotowy seler naciowy wymieszać z ugotowaną kaszą i serem feta.
    Podawać zaraz po przygotowaniu, obficie posypany natką pietruszki.

Porady

Seler naciowy duszony na maśle , bez kaszy i fety, to pyszny dodatek do obiadu, Pasuje do dań z mięsem duszonym, smażonym, czy pieczonym, lub po prostu do schrupania ze świeżym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler naciowy Kasza pęczak Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować