Seler faszerowany

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Seler moim zdaniem to bardzo niedoceniane warzywo, może nie jest piękny jak pomidory czy papryka, ale na prawdę warzywo to ma w sobie niezwykły potencjał.

  • 2 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 selery

    300 g mięsa z sarny (jeśli nie macie to można użyć innego np. łopatki wieprzowej)
    marchewka
    natka pietruszki
    koperek
    cebula dymka ze szczypiorkiem
    papryczka chili
    sól
    pieprz
    roztarte ziele angielskie
    zmielony liść laurowy
    sos worcestershire
    kromka czerstwego chleba

    500 ml bulionu
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie

Seler faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • seler 1. Selerom ścinamy spody i górną część. Wydrążamy środki selerów.

    W maszynce do mielenia mięsa mielimy: mięso, zioła i warzywa (również środki z selerów). Na końcu, by oczyścić maszynkę mielimy kawałek chleba lub bułki.

    Do masy dodajemy sos worcestershire oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  • sreler 2. Nadzieniem faszerujemy selery, przykrywamy wcześniej odkrojonym wierzchem selera. Selery przekładamy do garnka żeliwnego podlewamy bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez około 1 godzinę.

    Selery podajemy polane sosem spod pieczenia. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy