Ciasto regionalne, ale coraz bardziej popularne w całej Polsce i poza jej granicami. Szczerze polecam ze względu na smak i przestrzegam, że jego zrobienie wymaga dużego zaangażowania.
Sękacz suwalski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.30 dag masła utrzyj z 30 dag cukru pudru, dodając po jednym żółtku. Prawidłowo powinno sie dodawać 12 żółtek, ale mozna śmiało dać 15 dla lepszego efektu
2.dodaj 30 dag mąki pszennej i 15 dag ziemniaczanej oraz cukier waniliowy.
3.Na końcu dodaj pianę ubitą z 12 białek. Na dnie 26 cm tortownicy połóż krążek pergaminu, posmaruj masłem, wylej 2 łyżki ciasta, piecz 5 min w 200oC.
4.Wyjmij ciasto, rozprowadź następną warstwę, aż do wyczerpania ciasta, ostudź w tortownicy
Komentarze