Sękacz suwalski

2 (2 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Ciasto regionalne, ale coraz bardziej popularne w całej Polsce i poza jej granicami. Szczerze polecam ze względu na smak i przestrzegam, że jego zrobienie wymaga dużego zaangażowania.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło: 30 dekagramów
    - cukier puder: 30 dekagramów
    - jaja duże: 15 sztuk
    - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 15 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sękacz suwalski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 30 dag masła utrzyj z 30 dag cukru pudru, dodając po jednym żółtku. Prawidłowo powinno sie dodawać 12 żółtek, ale mozna śmiało dać 15 dla lepszego efektu
  • 2. dodaj 30 dag mąki pszennej i 15 dag ziemniaczanej oraz cukier waniliowy.
  • 3. Na końcu dodaj pianę ubitą z 12 białek. Na dnie 26 cm tortownicy połóż krążek pergaminu, posmaruj masłem, wylej 2 łyżki ciasta, piecz 5 min w 200oC.
  • 4. Wyjmij ciasto, rozprowadź następną warstwę, aż do wyczerpania ciasta, ostudź w tortownicy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować