Sękacz makowo-serowy z orzechami w miodzie

4.5 (141 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Mak i ser to połączenie idealne ,a do tego te orzechy w miodzie przełożone trzema warstwami ciasta,uwielbia go cała moja rodzina jest naprawdę pyszne,polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto
    250 g mąki
    80 g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na warstwę makową
    200 g maku
    160 ml mleka
    5 łyżek cukru
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    100 ml śmietanki 30%
    na warstwę serową
    400 g twarogu
    1 budyń śmietankowy
    1 jajko
    6 łyżek cukru
    100 ml śmietanki 30%
    na warstwę orzechową
    200 g zmielonych orzechów włoskich
    4 łyżki miodu
    100 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    dodatkowo
    2 opakowania gotowego ciasta francuskiego(po 275 g)
    50 g zmielonych orzechów laskowych
    1/3 kostki masła

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Sękacz makowo-serowy z orzechami w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto,uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie wyjąć z lodówki i wylepić nim blaszkę o wymiarach 25/30 i nakłuć widelcem.
    Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C,wyjąć i przestudzić.
    Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
  • 2. Mak zalać gorącym mlekiem,pozostawić aż napęcznieje po czym przecedzić i zmielić dwukrotnie.
    Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i połączyć z makiem i śmietanką.
  • 3. Twaróg zmielić dwukrotnie.
    Jajko utrzeć z cukrem,dodając stopniowo twaróg i budyń,wlać śmietankę i wymieszać.
  • 4. Zmielone orzechy wymieszać z miodem i cukrem waniliowym,wlać gorące mleko i wymieszać.
  • 5. Na podpieczone ciasto kruche wyłożyć połowę masy makowej,połowę masy serowej i orzechowej przykryć ciastem francuskim i połową roztopionego masła i znów wyłożyć drugą połowę masy makowej,serowej i orzechowej przykryć ciastem francuskim posmarować pozostałym masłem i posypać zmielonymi orzechami laskowymi.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować