Mak i ser to połączenie idealne ,a do tego te orzechy w miodzie przełożone trzema warstwami ciasta,uwielbia go cała moja rodzina jest naprawdę pyszne,polecam.
2 godz.
Składniki:
na ciasto
250 g mąki
80 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na warstwę makową
200 g maku
160 ml mleka
5 łyżek cukru
1 jajko
1 cukier waniliowy
100 ml śmietanki 30%
na warstwę serową
400 g twarogu
1 budyń śmietankowy
1 jajko
6 łyżek cukru
100 ml śmietanki 30%
na warstwę orzechową
200 g zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki miodu
100 ml mleka
1 cukier waniliowy
dodatkowo
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego(po 275 g)
50 g zmielonych orzechów laskowych
1/3 kostki masła
Sękacz makowo-serowy z orzechami w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto,uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i wylepić nim blaszkę o wymiarach 25/30 i nakłuć widelcem.
Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C,wyjąć i przestudzić.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
2.Mak zalać gorącym mlekiem,pozostawić aż napęcznieje po czym przecedzić i zmielić dwukrotnie.
Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i połączyć z makiem i śmietanką.
3.Twaróg zmielić dwukrotnie.
Jajko utrzeć z cukrem,dodając stopniowo twaróg i budyń,wlać śmietankę i wymieszać.
4.Zmielone orzechy wymieszać z miodem i cukrem waniliowym,wlać gorące mleko i wymieszać.
5.Na podpieczone ciasto kruche wyłożyć połowę masy makowej,połowę masy serowej i orzechowej przykryć ciastem francuskim i połową roztopionego masła i znów wyłożyć drugą połowę masy makowej,serowej i orzechowej przykryć ciastem francuskim posmarować pozostałym masłem i posypać zmielonymi orzechami laskowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
Komentarze