Sękacz

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tej potrawy nauczyła mnie pewna pani z Ukrainy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Porcja na 4 rolady:
    - 2 kg ziemniaków
    - 3 łyżki masła lub margaryny
    - pęczek natki pietruszki
    - 8 cienkich parówek
    - przyprawa do ziemniaków
    - pieprz
    - sól
    - jeden wafel tortowy
    - jajka do maczania
    - olej do smażenia
    - ketchup zamiast sosu

    Sos grzybowy:
    - garść suszonych grzybów
    - jedną cebulę
    - 2 kostki rosołowe
    - 3 łyżki śmietany
    - 2 łyżki mąki
    - sól i pieprz
    - maga

Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ziemniaki i ugotować. Gorące utłuc z 3 łyżkami masła, przyprawą do ziemniaków, pieprzem i solą, posiekaną natką pietruszki. Utłuczone ziemniaki dzielimy na 4 części. Rozkładamy 4 listki wafla , na każdym waflu jedną część farszu ziemniaczanego. ( rozkładany farsz ma być gorący).
  • rolada 2. Ziemniaki rozsmarowujemy na całości wafla i na jednym boku wafla układamy 2 parówki i zwijamy jak roladę. Pod wpływem gorącego farszu, wafel mięknie i dobrze się zwija.
    Wystudzoną roladę kroimy w plastry , i maczamy w roztrzepanym jajku. Smażymy na oleju.
  • 3. Sos grzybowy:
    grzyby ugotować na wywarze z kostki, pod koniec gotowania dodać posiekaną cebule w kostkę. Podbić mąką roztrzepaną ze śmietaną, doprawić do smaku.
    * zamiast suszonych grzybów można zrobić sos ze świeżymi pieczarkami.

Porady

Sękacza można podawać z różnymi sosami. Jeśli nie masz czasu na sos bardzo dobrze smakują z ketchupem. Plastry najlepiej smażyć przed podaniem. Roladę można przechowywać w lodówce, i można smażyć następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować