1.Obrać ziemniaki i ugotować. Gorące utłuc z 3 łyżkami masła, przyprawą do ziemniaków, pieprzem i solą, posiekaną natką pietruszki. Utłuczone ziemniaki dzielimy na 4 części. Rozkładamy 4 listki wafla , na każdym waflu jedną część farszu ziemniaczanego. ( rozkładany farsz ma być gorący).
2.Ziemniaki rozsmarowujemy na całości wafla i na jednym boku wafla układamy 2 parówki i zwijamy jak roladę. Pod wpływem gorącego farszu, wafel mięknie i dobrze się zwija.
Wystudzoną roladę kroimy w plastry , i maczamy w roztrzepanym jajku. Smażymy na oleju.
3.Sos grzybowy:
grzyby ugotować na wywarze z kostki, pod koniec gotowania dodać posiekaną cebule w kostkę. Podbić mąką roztrzepaną ze śmietaną, doprawić do smaku.
* zamiast suszonych grzybów można zrobić sos ze świeżymi pieczarkami.
Porady
Sękacza można podawać z różnymi sosami. Jeśli nie masz czasu na sos bardzo dobrze smakują z ketchupem.
Plastry najlepiej smażyć przed podaniem. Roladę można przechowywać w lodówce, i można smażyć następnego dnia.
Komentarze