Scones z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Scones: Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i masło posiekać. Dodać jajko rozbełtane z mlekiem i zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Rozwałkować na okrąg o grubości ok 1,5-2 cm i pociąć na 6 trójkątów. Piec ok 15-20 minut do zarumienienia w 190 stopniach. Ostudzić.
2.Farsz: Na patelni rozpuścić masło, dodać opłukany i osuszony szpinak. Smażyć kilka minut aż szpinak straci swoja objętość. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić pieprzem i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty. Przestudzić i dodać pokruszoną fetę, wymieszać. Bułeczki scones przekroić na pół, nakładać farsz i wędzonego łososia. Oprószyć kolorowym pieprzem.
Komentarze