Scones z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

Pyszne, kruche bułeczki ze szpinakiem i łososiem będą świetną przekąską imprezową lub propozycją na pyszną kolację.

Składniki:

  • Scones:
    1 1/4 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    1/4 kostki masła
    1 jajko+ tyle mleka aby uzyskać 125ml płynu

    Farsz:
    4 spore garści świeżego szpinaku (ok 100g)
    1/2 kostki fety
    łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    pieprz świeżo zmielony
    150g wędzonego łososia

    świeżo mielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ryba Przystawki Przekąski

Scones z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Scones: Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i masło posiekać. Dodać jajko rozbełtane z mlekiem i zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Rozwałkować na okrąg o grubości ok 1,5-2 cm i pociąć na 6 trójkątów. Piec ok 15-20 minut do zarumienienia w 190 stopniach. Ostudzić.
  • 2. Farsz: Na patelni rozpuścić masło, dodać opłukany i osuszony szpinak. Smażyć kilka minut aż szpinak straci swoja objętość. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić pieprzem i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty. Przestudzić i dodać pokruszoną fetę, wymieszać. Bułeczki scones przekroić na pół, nakładać farsz i wędzonego łososia. Oprószyć kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Łosoś Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować