Scones z suszonymi pomidorami i z bazylią

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealne rozwiązanie na pyszne, domowe śniadanie. Bułeczki które robią się szybciej niż nagrzewa piekarnik! Bardzo aromatyczne z mocno wyczuwalnym dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, posmarowane masłem. Zapraszam !

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 170 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli (do smaku)
    40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    125 g twarogu
    1/2 łyżki miodu
    1/4 szklanki zimnego mleka
    10 suszonych pomidorów
    pół pęczka świeżej bazylii
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Scones z suszonymi pomidorami i z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory odsączyć z nadmiaru oleju i pokroić na cienkie paseczki. Bazylię drobno posiekać.
  • 2. Mąkę, proszek, sodę i sól dokładnie wymieszać. Dodać masło, twaróg oraz miód i zacząć wyrabiać, aż zacznie konsystencją przypominać kruszonkę. Dodać pomidory, bazylię wraz z mlekiem i lekko wyrobić.
  • 3. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i uformować ciasto o grubości ok 2 cm. Szklanką wykrawać bułeczki i przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej z nich posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • 4. Piec 16 do 18 minut w 190 ºC. Przestudzić na kratce.
    Smacznego !

Porady

Wspaniale smakują z masłem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Bułka Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować