Scones

  • wyświetlono: 176 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kruche, delikatne, maślane scones, czyli przysmak mający swoje korzenie w kuchni angielskiej.

  • 2 porcje

Składniki

- 125g mąki (pół na pół żytnia i pszenna)
- 1 małe jajko
- 50ml mleka
- 25g masła
- 25g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Scones

  • 1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, a następnie rozetrzeć z masłem.
  • 2. ajko ubić i dodać tyle mleka, aby otrzymać 70ml mieszanki. Dodać 2/3 składników mieszanki do suchych składników. Szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub masy jajecznej.
  • 3. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5cm, wycinać szklanką okrągłe bułeczki, a ich wierzchu rozsmarować masę jajeczną. Włożyć scones do nagrzanego do 220*C i piec 10-12 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wegetariańskiezdrowekuchnia angielskasconespełnoziarnistemąka przennaangielskie bułeczki
 

Komentarze

Podobne przepisy

placuszki bananowe

Dodane przez: capri

placuszki bananowe (puszyste)

Delikatne, mocno bananowe - placki...

Yum Yums - zakręcone pączki angielskie

Dodane przez: Cukiereczek

Yum Yums - zakręcone pączki angielskie

Tę pączki sprzedawane są w Wielkiej...

Tort pokryty masą cukrową

Dodane przez: Olimpia_21

Tort w stylu angielskim - pokryty masą cukrową

Jestem matką dwójki wspaniałych...

Tiramisu w pucharkach

Dodane przez: mariwanna

Tiramisu w pucharkach

Tym razem zrobiłam tiramisu w szklankach,...

Tort dla dziewczynki

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort urodzinowy dla księżniczki

Tort był niespodzianką urodzinowej...

Panna cotta z musem truskawkowym

Dodane przez: Ola1984

Truskawkowa panna cotta

Pyszny i efektowny deser. Idealny...