Scones

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Kruche, delikatne, maślane scones, czyli przysmak mający swoje korzenie w kuchni angielskiej.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 125g mąki (pół na pół żytnia i pszenna)
    - 1 małe jajko
    - 50ml mleka
    - 25g masła
    - 25g cukru pudru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Scones - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, a następnie rozetrzeć z masłem.
  • 2. ajko ubić i dodać tyle mleka, aby otrzymać 70ml mieszanki. Dodać 2/3 składników mieszanki do suchych składników. Szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub masy jajecznej.
  • 3. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5cm, wycinać szklanką okrągłe bułeczki, a ich wierzchu rozsmarować masę jajeczną. Włożyć scones do nagrzanego do 220*C i piec 10-12 minut.

Komentarze

Podobne przepisy