Schupfnudeln to rodzaj niemieckich klusek podobnych do naszych kopytek lub włoskich gnocchi, głównym składnikiem są również gotowane ziemniaki. Różnią się trochę przygotowaniem ziemniaków, które gotuje się w łupinach. Rodzaj ziemniaka też jest ważny. Zawsze wybiera się odmiany mączne typu C.
0 (0 ocen)
Porady
Wybór ziemniaka ma tu duże znaczenie, najlepsze są odmiany mączne, bo zawierają duże ilości skrobii, łatwo się rozpadają podczas gotowania. Przykładowe odmiany: Anielka, Aster, Barycz, Bursztyn, Bzura, Centa, Ceza, Etiuda, Grot, Honorata, Karlena, Koral, Kos, Legenda, Lena, Mila, Salto. A dlaczego gotuje się je w łupinach? Bo wtedy chłoną mniejsze ilości wody i nie trzeba dodawać potem tyle mąki, by zagęścić ciasto. Ziemniaki zawsze przeciskamy praską, ewentualnie rozdrabniamy widelcem, nigdy nie blendujemy! Wytrąci się wówczas zbyt dużo płynów i już nie będą takie puszyste i delikatne. Ciasto wyrabiamy krótko i od razu gotujemy. Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że będą gumowate.
Komentarze