Schupfnudeln

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Schupfnudeln to rodzaj niemieckich klusek podobnych do naszych kopytek lub włoskich gnocchi, głównym składnikiem są również gotowane ziemniaki. Różnią się trochę przygotowaniem ziemniaków, które gotuje się w łupinach. Rodzaj ziemniaka też jest ważny. Zawsze wybiera się odmiany mączne typu C.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
    200 g mąki pszennej
    100 g kaszy mannej
    2 jajka
    1,5 łyżeczki soli
    Mąka do podsypywania blatu

    Masło do przesmazenia klusek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dodatki

Schupfnudeln - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyj, przełóż do garnka i ugotuj do miękkości. Ostudź, lekko ciepłe obierz i przeciśnij przez praskę.
    Dodaj wszystkie składniki i wyrób szybko na jednolitą masę. Nie należy wyrabiać zbyt długo, bo masa zrobi się zbyt gumowata. Jeśli masa wydaje ci się zbyt lejącą, to można dodać trochę więcej mąki. Nie należy jednak przesadzać, bo kluski będą zbyt mączne i gumowate.
    2. Blat roboczy dobrze obsyp mąką. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
    3. Ciasto roluj na grubość ok 2-2,5 cm, odkrawaj ok 3 cm długości kawałki, każdy lekko zroluj tak by utworzyć spiczaste brzegi. Wrzucaj do gotującej się wody i gotuj aż wypłyną na wierzch.
    4. Kluski najlepiej smakują przesmażone na maśle.

Porady

Wybór ziemniaka ma tu duże znaczenie, najlepsze są odmiany mączne, bo zawierają duże ilości skrobii, łatwo się rozpadają podczas gotowania. Przykładowe odmiany: Anielka, Aster, Barycz, Bursztyn, Bzura, Centa, Ceza, Etiuda, Grot, Honorata, Karlena, Koral, Kos, Legenda, Lena, Mila, Salto. A dlaczego gotuje się je w łupinach? Bo wtedy chłoną mniejsze ilości wody i nie trzeba dodawać potem tyle mąki, by zagęścić ciasto. Ziemniaki zawsze przeciskamy praską, ewentualnie rozdrabniamy widelcem, nigdy nie blendujemy! Wytrąci się wówczas zbyt dużo płynów i już nie będą takie puszyste i delikatne. Ciasto wyrabiamy krótko i od razu gotujemy. Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że będą gumowate.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować