Schrzaniony omlet z botwiną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekko schrzaniony omlet.Pomyślałam sobie że skoro ćwikła lubi chrzan to botwina tez powinna. Omlecik wyszedł pierwsza klasa. Nie ma to jak młode buraczki. Omlet syty i zdrowy to czego chcieć więcej.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jaj wiejskich

    1/2 pęczka botwiny

    1/3 pęczka koperku świeżego

    1 papryczka chili

    1 łyżka jogurtu greckiego

    sól, pieprz

    50 g sera feta

    1 łyżka chrzanu tartego

    masło klarowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Śniadanie

Schrzaniony omlet z botwiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę myję, liście i łodyżki kroję na kawałki, buraczka na plasterki cienkie. Wcześniej go obieram. Na maśle przesmażam plastry buraka około pięć minut. Połowę wykładam na talerz, drugą zostawiam na patelni. Pięć jajek roztrzepuję widelcem, dodaję do nich chrzan, botwinę liście i łodyżki, sól, pieprz, ser feta, koper pokrojony, papryczkę chili. Do buraków na patelni dodaję łyżeczkę masła, wylewam masę jajeczną, na wierzchu układam pozostałe buraki odłożone plastry. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 200 stopni, zmniejszam na 180 stopni. Na wierzchu wbijam szóste jajko,wstawiam patelnię i piekę około 20-25 minut aż się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Chrzan Feta Jajka Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować