Schabowy ziemniakami, marchewką i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety:
1. Plastry schabu myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i lekko rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem, ostrą papryką, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
2. Jajka rozkłócamy.
3. Kotlety obtaczamy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na kotletach układamy po plasterku sera i przykrywamy pokrywką aby ser nam się rozpuścił.
2.Ziemniaki: ( ja przygotowuje w szybkowarze):
1. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie i maśle. Dodajemy marchew, pora, podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i fasolkę szparagową, zalewamy bulionem, dodajemy lubczyk i przyprawiamy do smaku, dusimy aż będą miękkie.
Komentarze