Schabowy ziemniakami, marchewką i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

W wolnych chwilach wymyślam nowe potrawy. To danie to szybki i niedrogi obiad. Bardzo smakuje mojej rodzinie.

Składniki:

  • Kotlety:
    • 2 kotlety schabowe,
    • 1 jajko,
    • 1 ząbek czosnku,
    • ¼ szklanki mleka,
    • bułka tarta,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • 2 plasterki sera żółtego,

    Ziemniaki ( ja przygotowuje w szybkowarze):
    • 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
    • 1 marchewka, również pokrojona w kostkę
    • 1 średnia cebula posiekana,
    • 1 ząbek czosnku, posiekany,
    • 15-20 dag fasolki szparagowej,
    • 3-4 plasterki pora,
    • 1 łyżeczka lubczyku,
    • 1 szklanka bulionu,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka masła,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowy ziemniakami, marchewką i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety:
    1. Plastry schabu myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i lekko rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem, ostrą papryką, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
    2. Jajka rozkłócamy.
    3. Kotlety obtaczamy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na kotletach układamy po plasterku sera i przykrywamy pokrywką aby ser nam się rozpuścił.
  • 2. Ziemniaki: ( ja przygotowuje w szybkowarze):
    1. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    2. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie i maśle. Dodajemy marchew, pora, podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i fasolkę szparagową, zalewamy bulionem, dodajemy lubczyk i przyprawiamy do smaku, dusimy aż będą miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować