Duszone kotleciki schabowe na kapuście z białym winem

0 (0 ocen)

Zamiast tradycyjnego smażonego w panierce kotleta i ciężkiej kapuchy, prezentuję młodą kapustę z białym winem a w niej duszone kotleciki schabowe.

Składniki:

  • 400 gram schabowego
    mała młoda kapusta
    pół łyżeczki kminku mielonego
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    łyżka mąki
    100 ml białego wytawnego wina
    łyżka oliwy
    ząbek czosnku
    łyżeczka masła
    pęczke szczypiorku
    pęczek koperku
    sól, pieprz

Duszone kotleciki schabowe na kapuście z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schabowe kroimy na paski, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie.
  • 2. Szczypior i czosnek kroimy drobno, smażymy chwilę na maśle.Kapustę kroimy na cienkie paseczki, dodajemy do szczypioru, solimy i dodajemy kminek. Dusimy 10 minut. Dodajemy schabowe. Dusimy 10 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i pokrojony drobno koperek. Dusimy 15 minut. Podałam z kaszą kuskus i mizerią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy