1 kilogram schabu wieprzowego bez kości
2 cebule
mleko
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko do panierki
mąka do panierki
bułka tarta do panierki
smalec do smażenia
Schabowy wg magdy gessler - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek.
Pokroić w plastry.
Każdy plaster rozbić.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
W naczyniu układać rozbite plastry schabu na przemian z cebulą.
Wszystko zalać mlekiem i odstawić na minimum 3 godziny, najlepiej na cała noc.
Po tym czasie plastry schabu wyjąć i dokładnie osuszyć.
Przyprawić solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano z obu stron.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Komentarze