SCHABOWY W ZIEMNIACZANEJ PANIERCE

5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zrobiłam je bez przekonania, ale są rewelacyjne, mięsko w środku jest soczyste i miękkie, doskonale komponuje się z ziemniaczaną panierką. Na pewno będę je robić częściej.

Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe bez kości
    4 średnie ziemniaki
    2 łyżki mąki pszennej
    jajko
    2 łyżeczki majeranku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy

Schabowy w ziemniaczanej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć. Rozbić z obu stron i naciąć w kilku miejscach krawędzie (aby kotlet się nie wybrzuszał w czasie smażenia). Przyprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
    Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odsączyć nadmiar soku na sitku, dodać mąkę, natkę, jajo, majeranek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
    Rozgrzać olej na patelni, kotlety zamaczać w cieście tak aby pokryło całą powierzchnię (można najpierw kotlety obtoczyć w mące wtedy ciasto lepiej się przykleja). Smażyć na gorącym oleju na ciemnozłoty kolor.
    Podawać z ulubionymi surówkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować