Pyszny obiad ze schabem w roli głównej, tym razem nadziany, tak jak lubimy :)
30 min
Składniki:
3 grube kotlety schabowe bez kości
farsz:
100 g boczku wędzonego
1 średnia cebula
2 łyżki tartego sera żółtego
2 łyżki selera w paskach ze słoika
1/4 szt małej papryki czerwonej
łyżeczka posiekanego koperku
sól, pieprz mielony, czosnek granulowany do smaku
1 rozbełtane jajko
do panierowania i smażenia :
1 jajko
Bułka tarta
olej rzepakowy
Schabowy solidnie nadziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojoną drobno paprykę razem przesmażyć.
Wymieszać z serem, selerem i koperkiem, doprawić do smaku.
2.Grube kotlety przeciąć po szerokości, tak aby powstały podwójne na kształt motyla, wyklepać tłuczkiem, posolić delikatnie, posypać pieprzem, nałożyć na nie farsz.
Zrolować dokładnie, spiąć wykałaczkami .
3.Obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na gorącym oleju z każdej strony.
Podać z młodymi ziemniaczkami i sezonową surówką (u mnie wiosenna).
Komentarze