Schabowy pod kurkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbić i przyprawić do smaku.
2.Piersi umyć, pokroić na kawałki i rozbić na cienkie płaty. Każdy z nich natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron aż będą rumiane.
3.Kurki umyć i pokroić. Cebulę podsmażyć na oliwie po czym dodać do niej pokrojone grzybki. Wsypać przyprawy. Dusić 10 minut z dodatkiem śmietany.
4.Wierzch każdego usmażonego i lekko ostudzonego kotlecika posmarować odrobiną koncentratu pomidorowego. Na koncentrat układać duszone kurki i posypać startym żółtym serem. Kotleciki ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym i zapiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podawać z gotowaną marchewką.
Komentarze