Schabowy pod kurkową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie wyobrażam sobie lata bez grzybobrania! Uwielbiam przyrządzać różne potrawy z dodatkiem samodzielnie zebranych grzybków.

  • 45 min

Składniki:

  • - podwójne piersi z kurczaka
    - 4 jajka
    - 20 dag mąki pszennej
    - bułka tarta
    - 50 dag kurek
    - koncentrat pomidorowy
    - 30 dag sera żółtego
    - cebula
    - 4 łyżki śmietany 18%
    - czosnek granulowany
    - papryka słodka mielona
    - sól, pieprz

Schabowy pod kurkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbić i przyprawić do smaku.
  • 2. Piersi umyć, pokroić na kawałki i rozbić na cienkie płaty. Każdy z nich natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron aż będą rumiane.
  • 3. Kurki umyć i pokroić. Cebulę podsmażyć na oliwie po czym dodać do niej pokrojone grzybki. Wsypać przyprawy. Dusić 10 minut z dodatkiem śmietany.
  • 4. Wierzch każdego usmażonego i lekko ostudzonego kotlecika posmarować odrobiną koncentratu pomidorowego. Na koncentrat układać duszone kurki i posypać startym żółtym serem. Kotleciki ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym i zapiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
    Podawać z gotowaną marchewką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy