Ze schabu możemy wyczarować pyszne kotlety,te są mega serowe,soczyste i aromatyczne,polecam zamiast zwykłych schabowych
30 min
Składniki:
80 dag schabu bez kości
1 cebula
100 g sera edamskiego
50 g rolady ustrzyckiej
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
przyprawa do mięs do smaku
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
czosnek granulowany do smaku
olej do smażenia
Schabowy mega serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć pokroić na kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa oprószyć przyprawą oraz czosnkiem granulowanym,odstawić na 15 minut.
2.W tym czasie przygotować panierkę: Jajka wbić do miski roztrzepać trzepaczką z solą i pieprzem,wsypać mąki i dokładnie wymieszać tak aby nie było grudek-można to zrobić mikserem.Następnie do dać posiekaną w kosteczkę cebulę oraz starte dwa rodzaje serów na tarce jarzynowej,włożyć do panierki schab i wymieszać wszystko razem.Odstawić na 20 minut aby mięso przeszło składnikami.
3.Na patelni rozgrzać olej nakładać kotlety,tak aby w całości pokryte były panierką .Smażyć na wolniutkim ogniu z obu stron aż będą miękkie.Podawać z bukietem ulubionych surówek.
Komentarze