Schabowy inaczej czyli w sosie cebulowym

4.5 (161 ocen)

  • 50 min

Dzisiaj odchudzimy schabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje tak

  • 50 min

Składniki:

  • * 4 plastry schabu
    * 2 cebule
    * 2 ząbki czosnku
    * pół litra wody
    * sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka
    * łyżeczka ziół prowansalskich bądź przyprawy do mięsa wieprzowego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowy inaczej czyli w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab delikatnie rozbić, ja wybrałam mięso bez kości. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron. Dolać trochę wody, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić około 40 minut, aż do miękkości mięsa. Przyprawić majerankiem. Można dodać łyżeczkę mąki pełnoziarnistej, ale podczas gotowania woda się zredukuje i powstanie gęsty sosik. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować