Pyszny schab z kością, to nie tylko ten z kapustą i kartoflami. Dziś wpadłam na pomysł by zamiast panierki dodać sezam. Wyszło przepysznie! Naprawdę polecam spróbować.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 plastry schabu z kością
2 jajka
4 garście sezamu
Smalec lub olej
Sól, pieprz
Papryka mielona ostra i słodka
Majeranek
Ulubione przyprawy
Schabowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuczemy kotlety na taką grubość, jaka nam odpowiada.
(Ja osobiście odcinam kość przed rozbijaniem schabowych.)
2.W głębokim talerzu rozbełtujemy jajka i dodajemy sól, pieprz, paprykę, majeranek i ulubione przyprawy.
3.Na drugi talerz wysypujemy suchy sezam.
4.Rozbite kotlety moczymy w jajku z przyprawami. Pozwalamy, by nadmiar odciekł, a następnie dokładnie obtaczamy sezamem.
5.Na rozgrzanym smalcu lub oleju smażymy kotlety.
(Najpierw na największym ogniu przez kilka minut, a potem zmniejszamy o jeden stopień i smażymy z drugiej strony.)
Komentarze