Schabowe z sezamem

  • wyświetlono: 48 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny schab z kością, to nie tylko ten z kapustą i kartoflami. Dziś wpadłam na pomysł by zamiast panierki dodać sezam. Wyszło przepysznie! Naprawdę polecam spróbować.

IMG-20140326-WA0017
  • 4 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

4 plastry schabu z kością
2 jajka
4 garście sezamu
Smalec lub olej
Sól, pieprz
Papryka mielona ostra i słodka
Majeranek
Ulubione przyprawy

Sposób przygotowania przepisu:

Schabowe z sezamem

  • 1. Tłuczemy kotlety na taką grubość, jaka nam odpowiada.
    (Ja osobiście odcinam kość przed rozbijaniem schabowych.)
  • 2. W głębokim talerzu rozbełtujemy jajka i dodajemy sól, pieprz, paprykę, majeranek i ulubione przyprawy.
  • 3. Na drugi talerz wysypujemy suchy sezam.
  • 4. Rozbite kotlety moczymy w jajku z przyprawami. Pozwalamy, by nadmiar odciekł, a następnie dokładnie obtaczamy sezamem.
  • 5. Na rozgrzanym smalcu lub oleju smażymy kotlety.
    (Najpierw na największym ogniu przez kilka minut, a potem zmniejszamy o jeden stopień i smażymy z drugiej strony.)

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezamsmalecjajkomajeranekprzyprawysmażeniesólpieprzolejpapryka słodkapapryka ostraschabowy inaczejschab z kościąpapryka mielonaSchabowe z sezamem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciecierzyca

Dodane przez: Angelika gotuje

Ciecierzyca z pieczarkami i sezamem

Sycące i smaczne danie posypane...

Kotlety schabowe z pieczarkami

Dodane przez: AnetaJ

Kotlety schabowe z pieczarkami

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco...

Pieczone ziemniaczki z sezamem

Dodane przez: ajska

Pieczone ziemniaczki z sezamem

Sa aromatyczne dzięki dodatkowi...

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Dodane przez: AnetaJ

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco...

ryba z sezamem

Dodane przez: Goniak

Ryba z sezamem

Prosty i smaczny sposób na urozmaicenie...

Ogniste skrzydełka z sezamem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Ogniste skrzydełka z sezamem

Oj jak ja uwielbiam takie smaki....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE