Schabowe z kulką mięsną pod serowym sosem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne urozmaicenie obiadu, jeśli znudziły się Wam tradycyjne schabowe to polecam moją wersję

  • 30 min

Składniki:

  • 6 rozbitych kotletów schabowych
    30 dag zmielonej łopatki
    1 cebula
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    paczka mrożonego szpinaku
    2 rozgniecione ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    masło
    na sos:
    mały kubek gęstej śmietany 36 %
    20 dag startego żółtego sera
    małe jajko

Schabowe z kulką mięsną pod serowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schabowe z kulką mięsną 1. Na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia wyłożyć kotlety (wcześniej posolić je i popieprzyć).
    Szpinak rozmrozić i udusić z masłem, czosnkiem, solą i pieprzem, podzielić na 6 porcji, posmarować kotlety.
    Mięso mielone wyrobić z bułką tartą, posiekaną cebulą, jajkiem i przyprawami, zrobić 6 kul położyć na szpinaku.
  • 2. Na sos wymieszać śmietanę z małym jajkiem i startym serem, polać kotlety.
  • 3. Kotlety piec ok. 40 minut w 170 stopni.

Porady

Kotlety można także zrobić z rozbitych piersi kurczaka.

Komentarze

Podobne przepisy