Schabowe z kością "po włosku"

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne pełne warzyw i ziół danie, a do tego dla wielbicieli mięsa schabowy z kością, w którym dodatek majonezu sprawia, że jest on niezwykle soczysty.

Składniki:

  • 2 duże kotlety schabowe z kością
    4 duże pieczarki
    1 średnia cebula
    2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    450 g mrożonych warzyw na patelnie włoskich
    1/2 puszki zielonego groszku
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    świeże listki bazylii i oregano

    do panierowania:
    mąka
    2 jajka
    2 łyżeczki majonezu
    2 łyżeczki mleka
    sól i pieprz

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schabowe z kością "po włosku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety schabowe z kością "po włosku" 1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać pokroić w piórka, podsmażyć razem na 1 łyżce oliwy z suszonych pomidorów.
  • Schabowe z kością  "po włosku" 2. Kotlety rozbić doprawić solą, pieprzem, ziołami suszonymi i granulowanym czosnkiem. Jajka roztrzepać z majonezem, mlekiem i przyprawami. Kotlety panierować w mieszance majonezowo-jajecznej a następie w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu. po usmażeniu z obu stron przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
  • 3. Na pozostałej łyżce oleju z suszonych pomidorów podsmażyć warzywa na patelnię-ok 10 min, doprawić przyprawami. Do brytfanki z kotletami dodać warzywa, groszek z puszki i pieczarki z cebulą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok. 20-30 min. Przed podaniem udekorować świeżymi listkami bazylii i oregano. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować