Schabowe z farszem jabłkowo-cebulowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bardzo się cieszę, gdy to, co ugotuję, rodzinka zjada z apetytem. To wyśmienite danie można podać na niedzielny obiad lub podczas spotkań towarzyskich.

Składniki:

  • ● 4 grube plastry schabu
    ● 40 dag zielonego groszku świeżego lub mrożonego
    ● 1 duże jabłko
    ● 4 dymki
    ● 1 trójkątny ziołowy serek topiony
    ● 2 łyżki masła
    ● 4 łyżki oleju
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
    ● gałka muszkatołowa
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki

Schabowe z farszem jabłkowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schabowe z farszem jabłkowo-cebulowym 1. Na łyżce masła podsmażamy
    posiekane dymkę i natkę
    pietruszki i pokrojone w krążki
    lub kostkę jabłka. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Mięso myjemy
    i osuszamy. Nacinamy poprzecznie,
    robiąc kieszonki.
    Wkładamy do nich po łyżce masy
    jabłkowo-cebulowej i spinamy
    wykałaczkami. Oprószamy solą,
    pieprzem i majerankiem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej.
    Smażymy kotlety z obu stron.
    Następnie przekładamy do rondla
    i zalewamy 1/2 szklanki gorącej
    wody. Dusimy pod przykryciem
    ok. 10 minut.
  • 3. Opłukany groszek gotujemy
    10-15 minut w 100 ml wody.
    W połowie gotowania dodajemy
    serek topiony i łyżkę masła.
    Doprawiamy pieprzem, solą
    i gałką muszkatołową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy