Bardzo się cieszę, gdy to, co ugotuję, rodzinka zjada z apetytem. To wyśmienite danie można podać na niedzielny obiad lub podczas spotkań towarzyskich.
Schabowe z farszem jabłkowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na łyżce masła podsmażamy
posiekane dymkę i natkę
pietruszki i pokrojone w krążki
lub kostkę jabłka. Doprawiamy
solą i pieprzem. Mięso myjemy
i osuszamy. Nacinamy poprzecznie,
robiąc kieszonki.
Wkładamy do nich po łyżce masy
jabłkowo-cebulowej i spinamy
wykałaczkami. Oprószamy solą,
pieprzem i majerankiem.
2.Na patelni rozgrzewamy olej.
Smażymy kotlety z obu stron.
Następnie przekładamy do rondla
i zalewamy 1/2 szklanki gorącej
wody. Dusimy pod przykryciem
ok. 10 minut.
3.Opłukany groszek gotujemy
10-15 minut w 100 ml wody.
W połowie gotowania dodajemy
serek topiony i łyżkę masła.
Doprawiamy pieprzem, solą
i gałką muszkatołową.
Komentarze