Schabowe w sezamie

0 (0 ocen)

Ciekawa odmiana tradycyjnego kotleta schabowego.Panierka jest chrupiąca i puszysta dzięki maczaniu mięsa w cieście. Kotlety świetnie smakują z frytkami , ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką.

Składniki:

  • 3 grube plastry schabu środowego (każdy po ok. 2 cm)
    Ciasto:
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    Panierka:
    1 szklanka sezamu
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki pszennej
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy

Schabowe w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Schabowe w sezamie 1. Plastry schabu rozbijamy cienko , oprószamy solą i pieprzem.
  • 
Schabowe w sezamie 2. Ciasto: Jajka łączymy z mlekiem , mąką oraz wędzoną papryką do powstania gęstego ciasta (ew. dosypujemy mąki)
  • 
Schabowe w sezamie 3. Panierka: Sezam mieszamy z bułką tartą oraz mąką.
    Na patelni rozgrzewamy sporą ilość smalcu , tyle by w połowie zakrywał kotlety.
  • 
Schabowe w sezamie 4. Plastry schabu maczamy w cieście a następnie obtaczamy w panierce.
    Smażymy na rumiano z obu stron.
    Odsączamy na ręczniku papierowym z namiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować