Ciekawa odmiana tradycyjnego kotleta schabowego.Panierka jest chrupiąca i puszysta dzięki maczaniu mięsa w cieście. Kotlety świetnie smakują z frytkami , ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką.
Schabowe w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu rozbijamy cienko , oprószamy solą i pieprzem.
2.Ciasto: Jajka łączymy z mlekiem , mąką oraz wędzoną papryką do powstania gęstego ciasta (ew. dosypujemy mąki)
3.Panierka: Sezam mieszamy z bułką tartą oraz mąką.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość smalcu , tyle by w połowie zakrywał kotlety.
4.Plastry schabu maczamy w cieście a następnie obtaczamy w panierce.
Smażymy na rumiano z obu stron.
Odsączamy na ręczniku papierowym z namiaru tłuszczu.
Komentarze