Schabowe w pomidorach

5 (169 ocen)

Schabowe w pomidorach to mój pomysł na nudę w kuchni. Soczyste mięso i słodko kwaśny sos pomidorowy z zielonym groszkiem, a wszystko doprawione ziołami

Składniki:

  • 3 kotlety schabowe z kością
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 szklanka mrożonego groszku
    2 łyżki mąki
    olej do smażenia
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    pieprz ziołowy
    gałązka świeżego rozmarynu
    gałązka świeżego oregano
    200 ml wody
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schabowe w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schabowe w pomidorach 1. Kotlety schabowe umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem do mięsa
  • Schabowe w pomidorach 2. Następnie doprawić kotlety pieprzem ziołowym i solą i panierować w mące.
  • Schabowe w pomidorach 3. Na rozgrzanym oleju obsmażyć kotlety z obu stron. Zdjąć kotlety z patelni i zlać tłuszcz, następnie z powrotem włożyć kotlety na patelnię i podlać je wodą. Dodać zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól i pieprz i dusić 40 minut pod przykryciem.
  • Schabowe w pomidorach 4. Zdjąć kotlety z patelni, a na patelnię włożyć pomidory z puszki. Odparować pomidory tak aby powstał gęsty sos. Na samym końcu dodać groszek i dusić do miękkości groszku. Doprawić świeżym rozmarynem i oregano. Kotlety podawać w sosie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować