Schabowe w panierce z kaszy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Idealna na przyjęcia, można przygotować wcześniej i potem tylko zapiec.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg schabu bez kości
    100 g kaszy gryczanej prażonej
    300 ml bulionu drobiowego
    2 łyżki mąki pszennej
    1 jajko
    2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej
    6-8 plastrów boczku wędzonego
    olej do obsmażenia mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowe w panierce z kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić na plastry posolić i popieprzyć. Delikatnie rozklepać. Obsmażyć na oleju z obu stron. Plastry schabu układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.
  • 2. Przygotowujemy panierkę:
    Gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu, ugotowaną odcedzamy. Następnie zagotowujemy bulion, zdejmujemy go z gazu i dodajemy mąkę, i zaraz potem jajko. Energicznie mieszamy aby nie było grudek. Do ciasta (jest bardzo rzadkie) dodajemy kaszę. Gotujemy aż zgęstnieje kilka minut i na końcu dodajemy pietruszkę.
  • 3. Na każdy schab układamy plasterek boczku wędzonego a na to panierka z kaszy. Zapiekamy w piekarniku w ok. 180 stopniach, do miękkości, u mnie zajęło to ok. 40 minut.

Porady

Podczas zapiekania, przez większość czasu blachę miałam przykrytą folią, żeby panierka za bardzo nie wyschła i nie spaliła się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować