Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszne i aromatyczne sakiewki schabowe z warzywami w delikatnym, kremowym sosie musztardowym. Propozycja idealna nie tylko na codzienny obiad. Zbliżają się święta więc byłaby to fajna odmiana uroczystego obiadu. Wbrew pozorom robi się je szybko i fajnie smakują. Zrobiłam tylko kilka na próbę i to był błąd bo smakowały i to bardzo.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składnik główny:
    4 kotlety schabowe

    Nadzienie:
    1 marchew
    150 g dyni
    1 cebula
    1/2 papryki czerwonej
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 szczypty soli morskiej
    2 szczypty pieprzu czarnego mielonego
    1 łyżka musztardy czosnkowej
    1 łyżeczka bułki tartej
    1 łyżka oleju

    Sos:
    1,5 szklanki rosołu
    90 gramów musztardy kremskiej
    250 mililitrów śmietany 18%
    1/2 cebuli
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    3 szczypty soli morskiej
    2 szczypty pieprzu czarnego
    1 pęczek natki pietruszki
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i delikatnie posolić.

    Warzywa (marchew i dynię) obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć przygotowane warzywa. Podsmażyć do prawie miękkości. Dodać przyprawy do smaku i musztardę.
    Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość wymieszać i przestudzić. Nadzienie podzielić na 4 części.
  • 2. Na środek każdego płata schabu położyć porcję nadzienia i zakładać brzegi, zakrywając farsz tworząc sakiewkę. Każdą sakiewkę zawiązać kawałkiem dratwy, zapobiegnie to rozpadnięciu sakiewki.
  • 3. W szerokim rondlu rozgrzać olej, przełożyć przygotowane sakiewki i podsmażyć. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Podlać rosołem. Dodać liście oraz ziele angielskie i całość dusić przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką. Aby dobrze wymieszał się sos wyjąć sakiewki na talerz i wlać śmietanę do płynu. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać musztardę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i włożyć ponownie do sosu sakiewki.

Porady

Sakiewki podawać z tym co lubimy (ja podałam z ziemniakami i zasmażaną kapustą).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Marchewka Papryka Schab Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować