Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym

  • wyświetlono: 203 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne i aromatyczne sakiewki schabowe z warzywami w delikatnym, kremowym sosie musztardowym. Propozycja idealna nie tylko na codzienny obiad. Zbliżają się święta więc byłaby to fajna odmiana uroczystego obiadu. Wbrew pozorom robi się je szybko i fajnie smakują. Zrobiłam tylko kilka na próbę i to był błąd bo smakowały i to bardzo.

IMG_20200815_103145
  • 4 porcje
  • 30min

Składniki

Składnik główny:
4 kotlety schabowe

Nadzienie:
1 marchew
150 g dyni
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 szczypty soli morskiej
2 szczypty pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka musztardy czosnkowej
1 łyżeczka bułki tartej
1 łyżka oleju

Sos:
1,5 szklanki rosołu
90 gramów musztardy kremskiej
250 mililitrów śmietany 18%
1/2 cebuli
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
3 szczypty soli morskiej
2 szczypty pieprzu czarnego
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym

  • 1. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i delikatnie posolić.

    Warzywa (marchew i dynię) obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć przygotowane warzywa. Podsmażyć do prawie miękkości. Dodać przyprawy do smaku i musztardę.
    Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość wymieszać i przestudzić. Nadzienie podzielić na 4 części.
  • 2. Na środek każdego płata schabu położyć porcję nadzienia i zakładać brzegi, zakrywając farsz tworząc sakiewkę. Każdą sakiewkę zawiązać kawałkiem dratwy, zapobiegnie to rozpadnięciu sakiewki.
  • 3. W szerokim rondlu rozgrzać olej, przełożyć przygotowane sakiewki i podsmażyć. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Podlać rosołem. Dodać liście oraz ziele angielskie i całość dusić przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką. Aby dobrze wymieszał się sos wyjąć sakiewki na talerz i wlać śmietanę do płynu. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać musztardę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i włożyć ponownie do sosu sakiewki.

Porady

Sakiewki podawać z tym co lubimy (ja podałam z ziemniakami i zasmażaną kapustą).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywapaprykacebulaschabsos musztardowyDyniamarchewobiadsosuroczysty obiadsakiewki.schabowe sakiewki

Komentarze

Podobne przepisy

Nadziewane roladki schabowe duszone w kremowym sosie z warzywami

Dodane przez: 2milutka

Nadziewane roladki schabowe duszone w kremowym...

Bogate w smaki i bardzo pyszne...

Kurczak w sosie musztardowym

Dodane przez: AnetaJ

Kurczak w sosie musztardowym

Soczyste filety z kurczaka podane...

Sakiewki schabowe z kurkami

Dodane przez: smaczneeksperymenty

Sakiewki schabowe z kurkami

Schabowe sakiewki wyglądają i smakują...

Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym

Jest to mój ostatni eksperyment...

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Dodane przez: Futka

Pierś z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Dzisiaj zapraszam na delikatne...

Bitki schabowe z cebulą w sosie własnym

Dodane przez: Martyna1991

Bitki schabowe z cebulą w sosie własnym

Szybkie i proste w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE