Po beskidzku ,gdyż do panierowania roladek użyłem rozdrobnionych paluszków. Zapiekane w folii aluminiowej są bardzo soczyste i aromatyczne.
45 min
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
200 g boczniaków
średniej wielkości cebula
starty żółty ser
paluszki beskidzkie solone
olej do podsmażenia
mąka
jajko
sól ,pieprz
Schabowe roladki z boczniakami po beskidzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety schabowe cienko rozbijamy ,oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron.
Boczniaki płuczemy ,kroimy w paski i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle.
Rozbite kotlety posypujemy z jednej strony startym żółtym serem ,wykładamy farsz z boczniaków i zawijamy. Paluszki beskidzkie rozdrabniamy w moździerzu (tak by wyglądały jak bułka tarta).
Roladki najpierw obtaczamy w mące ,kolejno w rozbełtanym jajku i rozgniecionych paluszkach.
Obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju ,osączamy z nadmiaru tłuszczu ,każdy osobno zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy 30 min w 200°C.
Komentarze