Aby urozmaicić sobie obiad, polecam zamiast zwykłego kotleta w panierce przygotowanie właśnie takich roladek. Doskonale komponują się z młodymi ziemniaczkami, na które właśnie przypada sezon.
Składniki:
Składniki:
• 3 duże plastry schabu,
• 150 g pieczarek,
• 1/5 bakłażana,
• 3 plastry sera żółtego (składnik dodatkowy),
• Sól, pieprz do smaku,
• Olej do smażenia,
• Sałata, pomidor, zielona pietruszka do dekoracji
Schabowe roladki z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbijamy na cieńsze plastry (najlepiej używając przy tym folii spożywczej). Każdy plaster solimy i pieprzymy do smaku.
2.Pieczarki kroimy w plasterki. Smażymy na oleju. Między czasie bakłażana kroimy w drobną kostkę.
Gdy pieczarki są już prawie gotowe dokładamy bakłażan. Razem smażymy jeszcze około 3 minuty. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowana masę delikatnie studzimy.
3.Na rozbite płaty schabowe układamy po plasterku sera żółtego. Na środku dajemy po 1-2 łyżki nadzienia. Zawijamy roladki tak by nadzienie było całkowicie zamknięte w mięsie.
Gotowe przekładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron do zrumienienia.
4.Podajemy udekorowane pomidorem oraz pietruszką, obowiązkowo na liściu sałaty.
Komentarze