Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym

4.5 (149 ocen)

  • 4 godz.

Takie moje wariacje obiadowe

  • 4 godz.

Składniki:

  • ok 1 kg schabu bez kości
    sól
    pieprz
    sól czosnkowa lub czosnek granulowany
    2-3 jajka
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia
    Sos:
    1/2 pojemnika śmietany 18%
    2-3 łyżki majonezu
    2-3 łyżeczki tartego chrzanu
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    20 dag żółtego sera
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia . Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety.
    Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min.
    Gotowe podaję z ziemniakami z wody i surówką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Schab Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować