Przepis sprawdzony i przetestowany na rodzinie. Tak wyśmienitych schabowych nie da się z niczym porównać (wg. Magdy Gessler).
30 min
Składniki:
schab bez kości 1 kg (według uznania)
mleko (ilość zależy od mięsa)
cebula
bułka tarta
mąka pszenna
jajka do panierki
sól i pieprz do smaku
smalec do smażenia
Schabowe moczone w mleku z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy osuszamy , kroimy w plastry . Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, które następnie doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy porcje mięsa do miski i okładamy cebulą.
2.Porcje mięsa i cebulę zalewamy mlekiem w ten sposób, by mleko zakryło mięso. Przykrywamy miskę i wkładamy do lodówki na całą noc.
3.Po zamarynowaniu wyjmujemy mięso i wsypujemy mąkę na talerz. Panierujemy kotlety. Mąka - jajko - bułka tarta. Możemy jeszcze raz doprawić solą i pieprzem (delikatnie).
4.Rozgrzewamy smalec na patelni, smażymy złociste kotlety.
5.Nie mam w zwyczaju wyrzucania jedzenie, tak więc cebuli z marynaty również nie wyrzucam. Odlewam mleko, a cebulę podsmażam i podaję razem z kotletem.
Komentarze