Schabowe kieszonki z pieczarkami w cieście naleśnikowym

4.5 (194 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 4 grubsze kotlety schabowe bez kości
    40 dag pieczarek
    1 średnia cebula
    1 łyżka natki pietruszki
    oliwa
    sól, pieprz

    Na ciasto:
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    mąka pszenna
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schabowe kieszonki z pieczarkami w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać pieczarki. Cebulkę drobno pokroić i włożyć ją na patelnię do pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu, aż masa stanie się gęsta. Odsączyć na sitku. Ostudzić.





  • * 2. Mięso opłukać. Każdy kotlet rozbić bardzo cienko na duży płat mięsa (najlepiej przez folię). Rozbity kotlet oprószyć solą i pieprzem. Na każdy rozłożyć porcję pieczarek,
  • * 3. złożyć na pół, zwinąć brzegi i przyklepać tłuczkiem.
  • 4. Ciasto naleśnikowe:
    Jajko rozmieszać trzepaczką z mlekiem, dodawać partiami mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jeśli zanurzymy w nim kotlet, po wyjęciu powinien być dokładnie oblepiona ciastem.

  • 5. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet zanurzać w cieście naleśnikowym, kłaść na tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 15 – 20 minut.

Porady

Kotlety podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować