Schabowe babeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Soczyste mięso i pyszne nadzienie. Świetny sposób na efektowne danie. Zawsze się udaje!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - schab: 500 gramów
    - pieczarki: 400 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - oregano, bazylia do smaku: 1 łyżeczka

Schabowe babeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu rozbiłam możliwie jak najcieniej. Skropiłam każdy kroplą oliwy, osoliłam, popieprzyłam, natarłam i odstawiłam na godzinkę do lodówki. Po tym czasie wyłożyłam nimi foremki do muffin, tak by zostało troszkę mięsa na przykrycie farszu.
  • 2. Cebulę pokrojoną i czosnek w kostkę zrumieniłam na oliwie, pieczarki poddusiłam na patelni dopóki nie odparowała z nich cała woda. Wymieszałam z cebulą i doprawiłam do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią, dodałam posiekaną natkę.
  • 3. Tą mieszaninę upchałam mocno w mięsnych foremkach. Przykryłam wystającym mięskiem tak, by zakryć cały farsz. Miałam jeden zapasowy rozbity kotlet i sztukowałam z niego, jak mi brakowało mięsa do przykrycia farszu. W ten sposób wyszło mi 9 schabowych babeczek.
  • 4. Na każdą z nich kapnęłam oliwą i wygładziłam powierzchnię dłonią. Tak przygotowane włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy