Uważam,że się ładnie prezentują a do tego są pyszne:)
Składniki:
2 kotlety schabowe bez kości
2 białe szparagi
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
3 garści szpinaku młodego
1/2 cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju z wędzoną papryką
1 jajko
bułka tarta do panierowania
2 szklanki oleju
sól i pieprz do smaku
Schab ze szpinakowym musem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi obrać ze skórki i pokroić każdy na 3 kawałki. W rondelku zagotować 2 szklanki wody z sola i sokiem z cytryny i wrzucić szparagi. Ugotować do miękkości. Odcedzić.
2.W między czasie szpinak opłukać,osuszyć i przełożyć do blendera. Zmiksować na drobno. Cebulkę pokroić w małą kostkę a czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej z papryczką i wrzucić cebulę z czosnkiem. Zeszklić. Dodać szpinak i smażyć razem około 5 minut. Oprószyć solą. Zdjąć z ognia i delikatnie ostudzić.
3.Mięso umyć,osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Na płacie mięsa rozsmarować połowę szpinakowego musu i ułożyć 3 kawałki szparagów. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Odłożyć do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie w garnku rozgrzać 2 szklanki oleju. Mięso panierować w jajku i bułce tartej i smażyć w głębokim oleju z obu stron często przewracając aby panierka się nie przypaliła.. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku i wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Komentarze