Schab ze śliwkami

  • wyświetlono: 1487 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Schab ze śliwkami dawniej jadałam tyko u mamy - w czasach kiedy miałam tak małą kuchnię że nie miałam zwykłej kuchenki z piekarnikiem tylko małą dwu-palnikową :/ ....dziś piekę nie tylko ciasta ale swoje ulubione pieczenie jak choćby schab ze śliwkami. Dla mnie "delyszys" moje dzieciaki też go lubią

mamade188
  • 90min

Składniki

Potrzebujemy (na 5 osób) około 1-1,2 kg schabu bez kości (ja czasem kupuję z kością którą odcinam i wykorzystuję np do wywaru mięsnego), około 300-400 g suszonych śliwek (ja używam kalifornijskich), sól, pieprz do smaku, olej i masło do obróbki termicznej, wykałaczk

Sposób przygotowania przepisu:

Schab ze śliwkami

  • 1. Śliwki namaczamy przez minimum 20 minut we wrzątku. Schab nacinamy robiąc w nim kieszonkę - ponieważ mój mąż nie lubi schabu ze śliwkami a jedynie z aromatem ich uwalnianym podczas pieczenia, zostawiam dla niego fragment bez nadzienia, dlatego kieszonkę robię z jednej strony zostawiając mniej więcej 5 cm nienadzianego mięsa
  • 2. Śliwki wyjmujemy z wody (zostawiamy 4-6 śliwek) nie odciskamy ich zbytnio i wciskamy w utworzoną kieszeń w schabie. Spinamy wykałaczkami tak by śliwki z kieszeni nie wypłynęły. Tak przygotowaną porcję mięsa obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu by pory zamknęły się i wszystkie soki zostały wewnątrz. Obsmażamy z każdej strony (łącznie z częścią gdzie mamy kieszonki czyli z frontem)
  • 3. Porządnie zarumienione, obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego na którego dnie położyliśmy kilka płatków masła ( w sumie około 1 dużej łyżki). Na wierz i po bokach wykładamy odłożone wcześniej, pokrojone w kostkę lub pasy śliwki
  • 4. Pieczemy w temperaturze około 200*C przez mniej więcej 1,5 godziny. Ja wyznaję zasadę taką że jeśli surowe mięso waży początkowo (bez nadzienia) 1,2-1,5 kg to piekę je około 1,5 godziny. Jeśli robię większą porcję np. z 2 kg to piekę około 2 godzin. Same zresztą musicie ocenić - szkoda byłoby przypalić lub przesuszyć mięso :) Na mniej więcej 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywę z naczynia.
  • 5. Kiedy pieczenie dobiegło końca, wyłączyć piekarnik, po 2-3 minutach wyjmujemy z pieca, do rondla odlewamy tłuszcz który wypłyną podczas pieczenia i przygotowujemy z niego sos (łącznie z cząstkami śliwek) w tym czasie mięso odpocznie. Odparowujemy sos mieszając, można zagęścić łyżeczką mąki lub śmietaną 30%.
  • 6. Mięso po kilku minutach odpoczynku wykładamy na deskę i kroimy mięso na plastry o grubości około 1,5-2 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylapyszny obiadsoczysty schab

Komentarze

Podobne przepisy

Schab pieczony ze śliwką i morelą

Dodane przez: danusia19671

Schab pieczony ze śliwką i morelą

Pyszny schab z morelami i śliwką

dchan

Dodane przez: dusiowa

Schab ze śliwką w galarecie

Piękna i smaczna wersja schabu...

gotowe

Dodane przez: ziutula

schab ze śliwkami w rękawie pieczony

schab ma pyszna galaretkę, jest...

pyszny i soczysty

Dodane przez: kiciax1

Schab ze śliwką

idealny na ciepło do obiadu jaki...

Schab ze śliwką i morelą

Dodane przez: Joanna Kryla

Schab ze śliwką i morelą

Pyszny i prosty w przygotowaniu...

Schab ze śliwkami

Dodane przez: anetamlp

Schab ze śliwkami

Znakomity na ciepło z sosem i jako...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE