Schab ze śliwką w galarecie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Piękna i smaczna wersja schabu ze śliwką na święta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    200 g suszonych śliwek
    2 łyżki oleju
    sól, papryka słodka, papryka wędzona, majeranek
    2 szklanki bulionu warzywnego
    3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody
    sok z połowy cytryny

Schab ze śliwką w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W schabie naciąć nożem wewnątrz kieszonkę, w którą włożyć ciasno śliwki.
    Obtoczyć schab w oleju z przyprawami i zostawić na noc w marynacie.
    Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę.
    Wystudzony schab pokroić na plasterki i ułożyć je na płaskim talerzu (można dodać dekoracje z groszku, cytryny, sałaty).
    Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, około 1/4 szklanki.
    Zagotować bulion, zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, napęczniałą żelatynę i wymieszać dobrze.
    Wystudzić i zalać schab tężejącą żelatyną (wywar, który nam zostanie można nalać do głębokiego talerza, zostawić do stężenia, potem pokroić w kostkę do dekoracji).
    Włożyć do lodówki w celu stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy