Schab ze śliwką w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć w ciepłej wodzie, osączyć.
Schab opłukać, osuszyć.
Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki.
Na koniec otwór spiąć wykałaczkami.
Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła.
Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem.
2.Mięso ostudzić i pokroić w plastry.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając.
Następnie wywar ostudzić.
Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować.
Wstawić do lodówki.
Komentarze