Schab ze śliwką w galarecie

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Schab na różne okoliczności.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - schabu bez kości: 1 kilogram
    - śliwki suszone bez pestek: 200 gramów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - mrożone masło kostki: 0.5 sztuki
    - cytryna do dekoracji: 1 sztuka
    - wywar mięsny: 1.5 szklanki
    - Żelatyna: 3 łyżeczki
    - DEKORACJA sałata liście: 2 sztuki
    - Papryka czerwona świeża: 1 sztuka
    - por liście: 1 sztuka
    - pietruszka gałązka: 1 sztuka
    - ogórek świeży: 0.5 sztuki

Schab ze śliwką w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć w ciepłej wodzie, osączyć.
    Schab opłukać, osuszyć.
    Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki.
    Na koniec otwór spiąć wykałaczkami.
    Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła.
    Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem.
  • 2. Mięso ostudzić i pokroić w plastry.
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając.
    Następnie wywar ostudzić.
    Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować.
    Wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy