Schab ze śliwką i miodem

4.49 (156 ocen)

  • 11 min

Smaczne i efektowne danie......

  • 11 min

Składniki:

  • -schab bez kości 1,50 kg
    -śliwki suszone 15-20 dkg
    -kostka rosołowa 1/2 sztuki
    -miód wielokwiatowy 1-2 łyżki
    -czosnek 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
    -sól
    -pieprz
    -majeranek
    -olej do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab ze śliwką i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Ostrym cienkim nożem zrobić otwór na całej długości mięsa(uważać żeby nie przebić
    zewnętrznej powłoki).
    Umieścić śliwki w otworze(pomagając sobie trzonkiem np. od kopystki ).
    Mięso natrzeć solą, pieprzem,słodką papryką,majerankiem,czosnkiem i 2 łyżkami oliwy.
    Włożyć do płaskiego naczynia, odstawić pod przykryciem do lodówki na 10 godzin.
    Wysmarować delikatnie naczynie żaroodporne, przełożyć
    mięso, piec około 90 minut w 180 stopniach. W szklance gorącej wody rozpuścić 1/2 kostki rosołowej i łyżkę miodu wielokwiatowego. Polewać mięso co jakiś czas przygotowanym roztworem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować