Schab ze śliwką i miodem

  • wyświetlono: 1116 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Smaczne i efektowne danie......

adela7
  • 11min

Składniki

-schab bez kości 1,50 kg
-śliwki suszone 15-20 dkg
-kostka rosołowa 1/2 sztuki
-miód wielokwiatowy 1-2 łyżki
-czosnek 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
-sól
-pieprz
-majeranek
-olej do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania przepisu:

Schab ze śliwką i miodem

  • 1. Schab umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Ostrym cienkim nożem zrobić otwór na całej długości mięsa(uważać żeby nie przebić
    zewnętrznej powłoki).
    Umieścić śliwki w otworze(pomagając sobie trzonkiem np. od kopystki ).
    Mięso natrzeć solą, pieprzem,słodką papryką,majerankiem,czosnkiem i 2 łyżkami oliwy.
    Włożyć do płaskiego naczynia, odstawić pod przykryciem do lodówki na 10 godzin.
    Wysmarować delikatnie naczynie żaroodporne, przełożyć
    mięso, piec około 90 minut w 180 stopniach. W szklance gorącej wody rozpuścić 1/2 kostki rosołowej i łyżkę miodu wielokwiatowego. Polewać mięso co jakiś czas przygotowanym roztworem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

nacięcie schabu

Dodane przez: termac1160

schab duszony ze śliwkami i cebulą w miodzie

Znalazłam w zeszycie mojej babci...

Schab ze śliwkami

Dodane przez: anetamlp

Schab ze śliwkami

Znakomity na ciepło z sosem i jako...

Schab ze śliwką w glazurze z nutą kawy

Dodane przez: MałaMi

Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z...

Przepyszna propozycja na świąteczny...

schab ze śliwką

Dodane przez: Kasia84

Pieczony schab ze śliwką

Tradycyjny przepis na tradycyjnie...

Pieczony schab ze śliwkami

Dodane przez: danusia19671

Pieczony schab ze śliwkami

Na świątecznym stole nie może zabraknąć...

Dodane przez: inkaP

Schab pieczony ze śliwką

Pyszny, mięciutki schab który nadaje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE