-schab bez kości 1,50 kg
-śliwki suszone 15-20 dkg
-kostka rosołowa 1/2 sztuki
-miód wielokwiatowy 1-2 łyżki
-czosnek 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
-sól
-pieprz
-majeranek
-olej do wysmarowania naczynia
Schab ze śliwką i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Ostrym cienkim nożem zrobić otwór na całej długości mięsa(uważać żeby nie przebić
zewnętrznej powłoki).
Umieścić śliwki w otworze(pomagając sobie trzonkiem np. od kopystki ).
Mięso natrzeć solą, pieprzem,słodką papryką,majerankiem,czosnkiem i 2 łyżkami oliwy.
Włożyć do płaskiego naczynia, odstawić pod przykryciem do lodówki na 10 godzin.
Wysmarować delikatnie naczynie żaroodporne, przełożyć
mięso, piec około 90 minut w 180 stopniach. W szklance gorącej wody rozpuścić 1/2 kostki rosołowej i łyżkę miodu wielokwiatowego. Polewać mięso co jakiś czas przygotowanym roztworem.
Komentarze