Schab ze śliwką

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W mojej rodzinie lubimy śliwki i mięsa na słodko. To danie wymyśliłam rok temu na święta.

Składniki:

  • ● ok. 1 kg schabu
    ● oliwa
    ● suszone śliwki
    ● sól
    ● pieprz
    ● chili
    ● bazylia
    ● tymianek
    ● powidła śliwkowe
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,
    robimy otwór wzdłuż i ciasno nadziewamy śliwkami.
    Mięso smarujemy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem,
    bazylią, chili i delikatnie tymiankiem. Przekładamy do
    naczynia żaroodpornego
    i grubo smarujemy powidłami.
    Naczynie przykrywamy
    i pieczemy godzinę
    w piekarniku
    rozgrzanym do temp.
    180 °C. Gorący schab
    wyjmujemy z naczynia.
  • 2. Robimy sos: płyn powstały
    z pieczenia przelewamy
    do rondelka
    i gotujemy. Zagęszczamy
    2 łyżkami śmietany
    i doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować