8 plastrów schabu
po połowie czerwonej, żółtej i białej papryki
3-4 liście jarmużu
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 kalafior
sól, pieprz
słodka papryka
sos chili
ocet balsamiczny malinowy
Schab zapiekany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety rozbić, posypać papryką, solą i pieprzem, skropić sosem chili i octem balsamicznym. Ostawić do lodówki na kilka godzin.
Papryki i cebulę pokroić w kostkę, z jarmuż usunąć najgrubszy nerw, resztę posiekać.
W naczyniu do zapiekania rozłożyć połowę kotletów, posypać połową papryki i cebuli i jarmużem. Polać połową pomidorów, posypać solą i pieprzem. Przykryć drugą warstwą mięsa, posypać resztą papryki i cebuli, polać pomidorami i posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Kalafiora podzielić na różyczki i zmielić partiami w blenderze. Wsypać na patelnią, podlać niewielką ilością wody, posypać solą, przykryć i smażyć, często mieszając, aż kalafior zmięknie.
Upieczony schab podawać na kuskusie z kalafiora.
Komentarze