Schab zapiekany z sosem z porów

0 (0 ocen)

  • 30 min

przepis z książki kucharskiej mojej babci

  • 30 min

Składniki:

  • por - biała część - 1 szt.
    pomidor koktajlowy - 100 g.
    czosnek - 2 ząbki
    masło osełkowe - 2 łyżki
    mąka - 2 łyżki
    śmietana 18% - 200 ml.
    olej rzepakowy - 2 łyżki
    sól
    pieprz
    bulion - 100 ml.
    kotlety schabowe - 1 opakowanie

Schab zapiekany z sosem z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety ze schabu oprósz solą oraz pieprzem i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Pory pokrój w krążki.
    Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim pory do zeszklenia, dodaj posiekany czosnek i smaż razem 2 min. Po tym czasie wlej bulion, a po kolejnych 2 min śmietanę. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj.
    Schab obtocz w mące i obsmaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Mięso przełóż do sosu porowego i duś całość 7-10 min. Na 3 min przed końcem duszenia dodaj przekrojone na pół pomidorki. Schab podawaj z sosem porowym i ulubionymi dodatkami.

Porady

można dodać więcej bulionu i śmietany w tedy sosu będzie więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy