Schab zapiekany z kapustą,grzybami i porem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Plastry schabu pod aromatycznym farszem i kremowym sosem z porem.
To danie na każdą okazję.

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 plastrów schabu
    200 g kiszonej kapusty
    100 g suszonych grzybów
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonego tymianku
    kawałek pora(ok.15 cm)
    250 ml mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżki mąki pszennej
    majeranek
    gałka muszkatołowa
    pieprz biały
    sól
    olej

Schab zapiekany z kapustą,grzybami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu oprószyć sola i pieprzem.
    Obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Następnie ułożyć je na blaszce do pieczenia,wyłożonej papierem.
  • 2. Na patelni na oleju,usmażyć posiekaną cebulę i czosnek,dodać pokrojone grzyby, kapustę i tymianek,smażyć około 10 minut,doprawić sola i pieprzem.
  • 3. Pokrojonego pora przesmażyć na patelni na oleju,dodać mąkę oraz masło.
    Następnie zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu do momentu,aż będzie bardzo gęsty.
    Doprawić majerankiem,gałką muszkatołową,solą i pieprzem.
  • 4. Na obsmażonych plastrach schabu ułożyć porcję kapusty z grzybami polać sosem z porem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i piec około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy