Schab z włoskimi orzechami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić ,umyć, oprószyć solą i pieprzem.
Oliwę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem,majerankiem,ziołami,tymiankiem i poszatkowaną natką.Mieszanką natrzeć dokładnie mięso,przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki
2.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach,połączyć z orzechami,koncentratem i ketchupem,przyprawić do smaku .
3.Mięso naciąć wzdłuż w trzech miejscach,w nacięcia włożyć przygotowaną mieszankę serowo-orzechową.Schab owinąć mocno sznurkiem,włożyć do nałuszczonej brytfanny łączeniem do dołu,polać olejem i piec w nagrzanym piekarniku przez około 70 min w temp.190 st C.Podczas pieczenia podlać schab kilka razy tłuszczem.
Komentarze