Schab z trójbarwnym farszem

5 (141 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Schab faszerowany suszoną śliwką, morelą i fetą. Wyborna, smakowita pieczeń w sam raz na niedzielny obiad lub świąteczne spotkania. Polecam :)

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
    100g fety
    po 10 szt suszonych śliwek i moreli
    2 ząbki czosnku
    słodka i ostra mielona papryka
    3/4 szklanki naparu z mocnej herbaty
    łyżeczka rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
    sól, pieprz
    olej do smażenia










Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Schab z trójbarwnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso przypraw 1. Mięso umyć, osuszyć, rozbić tak, by tworzyło jak największy płat (księgę). W mięso wetrzeć przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą mieloną papryką. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 2 godz.
  • owoce zalej herbatą i rumem 2. Śliwki i morele zalać naparem z herbaty i rumem, odstawić na godzinę. Osuszyć.
  • farsz 3. Na płacie mięsa rozłożyć od krótszego boku: pokrojoną w kostkę fetę, morelę i śliwki. Zwinąć ciasno w roladę, spiąć wykałaczkami lub użyć nici kuchennych.
  • mięso podsmaż 4. Tak przygotowaną roladę podsmażyć krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • mieso w folii 5. Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w formie żaroodpornej przez 90 minut w 180 st.(10 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, przyrumienić mięso, polewając je sosem, który się wytworzył). Po upieczeniu, pozostawić chwilę, by odpoczęło, po czym wyjąć wykałaczki lub usunąć nici kuchenne.
  • gotowe! 6. Pokroić w plastry, podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone morele Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować