Schab z szynkowara

0 (0 ocen)

Najlepsza swojska wędlinka ....

Składniki:

  • -schab bez kości 1 kg
    -peklosól 1 1/2 łyżeczki
    -pieprz kolorowy 1 łyżeczka
    -papryka wędzona 2 łyżeczki
    -rozmaryn 1 łyżeczka
    -czosnek 1 ząbek

Schab z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć osuszyć na kuchennym ręczniku.
    Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać peklosól, pieprz zmielony, roztarty w dłoni rozmaryn, paprykę.
    Mieszanką natrzeć mięso, włożyć do woreczka przeznaczonego do szynkowara, szczelnie zamknąć.
    Tak przygotowane mięso, włożyć do lodówki na 18 godziny.
    umieścić woreczek z mięsem w szynkowarze, wstawić na 6 godzin do lodówki.
    Wstawić szynkowar do dużego wysokiego garnka, zalać zimną wodą do wysokości 85 % szynkowara.
    Parzyć w temperaturze 70 - 75 stopni przez 90 minut. Woda w garnku nie może się gotować.( jak temperatura się podnosi należy zmniejszyć płomień pod garnkiem).
    Wyjąć gorący szynkowar, zalać zimna wodą, wystudzić, wstawić do lodówki na 12 godzin.
    Podawać jako obkład do chleba.
    SMACZNEGO!!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy