Świetnie zblilansowany, pyszny, domowy obiad.Schabowy z serem pleśniowym i konfiturą borówkową,kasza gryczana prażona,mizeria z ogórka i jogurtu.Odrobina marchewki i wszystko takie smaczne!
Schab z serem pleśniowym i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie wraz z marchewką ( 20 minut od zagotowania wody).
2.Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa,posolić, posypać pieprzem.Jajko rozbić,wymieszać widelcem,moczyć w nim kotlety, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju około 15 minut,aż zmiękną.
3.Ogórka umyć,obrać,zetrzeć na tarce o małych oczkach.Posolić,odstawić na 5 minut.Przelać wrzątkiem,dokładnie odcedzić, wrzucić do miski. Jogurt wymieszać ze szczyptą pieprzu,cukrem i ogórkiem.
4.Na talerzu ułożyć gorącego kotleta,na nim plaster sera pleśniowego, który pod wpływem ciepła lekko się stopi.Na serze łyżkę konfitury borówkowej.Mizerię nałożyć do małych miseczek,udekorować plasterkiem ogórka,posypać pieprzem.Kaszę gryczaną można udekorować marchewką,będzie wyglądać bardzo apetycznie w towarzystwie mizerii i schabowego.
Komentarze