Schab z rękawa z młodą kapustą i pieczarkami w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób

Kruchy, delikatny schab pieczony w warzywach i świeżych, ogródkowych ziołach. Pod koniec pieczenia podlany słodką śmietanką. Z młodymi ziemniakami w koperku smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    sól, pieprz
    1/2 główki młodej kapusty
    0,5 kg pieczarek
    1 cebula
    100 ml rosołu lub bulionu
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżka słodkiej papryki mielonej
    1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
    1/2 pęczka kopru
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki posiekanego majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab z rękawa z młodą kapustą i pieczarkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć osuszyć, pokroić w 1cm. plastry. Każdy plaster lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Kapustę poszatkować, obrane pieczarki przekroić na pół / duże w ćwiartki. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać razem.
  • 3. Rosół/ bulion połączyć z przyprawami, oraz świeżymi ziołami. W woreczku do pieczenia układać warstwami mięso oraz warzywa. Każdą warstwę zalać paroma łyżkami przygotowanego sosu.
  • 4. Woreczek umieścić w naczyniu do pieczenia. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 5. Po tym czasie otworzyć rękaw, wlać słodką śmietankę, delikatnie wymieszać.
    Piec kolejne 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować