Kruchy, delikatny schab pieczony w warzywach i świeżych, ogródkowych ziołach. Pod koniec pieczenia podlany słodką śmietanką. Z młodymi ziemniakami w koperku smakuje wyśmienicie.
1 godz. 15 min
Dla 8 osób
Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól, pieprz
1/2 główki młodej kapusty
0,5 kg pieczarek
1 cebula
100 ml rosołu lub bulionu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1/2 pęczka kopru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego lubczyku
2 łyżki posiekanego majeranku
Schab z rękawa z młodą kapustą i pieczarkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć osuszyć, pokroić w 1cm. plastry. Każdy plaster lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
2.Kapustę poszatkować, obrane pieczarki przekroić na pół / duże w ćwiartki. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać razem.
3.Rosół/ bulion połączyć z przyprawami, oraz świeżymi ziołami. W woreczku do pieczenia układać warstwami mięso oraz warzywa. Każdą warstwę zalać paroma łyżkami przygotowanego sosu.
4.Woreczek umieścić w naczyniu do pieczenia. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5.Po tym czasie otworzyć rękaw, wlać słodką śmietankę, delikatnie wymieszać.
Piec kolejne 5 minut.
Komentarze